Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

banner1

banner2

banner3

banner4

Διατροφική Αξία

 

Η κινέζικη κουζίνα είναι πάρα πολύ διαιτητική. Περιέχει πάντα ελάχιστα λιπαρά, δεν έχει καθόλου ψωμί, είναι νόστιμη και αρωματική. Ο γρήγορος τρόπος ψησίματος, σε υψηλή θερμοκρασία στο wok, δεν αλλοιώνει τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα των τροφών, προσφέροντας ένα υγιεινό γεύμα, με μεγάλη θρεπτική αξία!

 

Ρύζι

Το ρύζι καλλιεργείται σε 113 χώρες ανά τον κόσμο για πάνω από 10.000 χρόνια.

Αποτελεί την βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους ενώ δίνει το 20% της ενέργειας και το 13% των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Το ρύζι αποτελεί μία πολύ καλή τροφή για τον άνθρωπο. Συνδυαζόμενο με όσπρια, μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για τους φυτοφάγους. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ιαπωνία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας στον κόσμο αφού ένας μέσος Ιάπωνας τρώει 90 κιλά ρύζι ετησίως.

Η ξεχωριστή θρεπτική αξία του έγκειται στην περιεκτικότητά του σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β & Ε ενώ επιπλέον το ρύζι δεν περιέχει χοληστερόλη, λίπη και νάτριο (αλάτι).

Το ρύζι, σε αντίθεση με το σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλικοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).


 

Noodles

Τα noodles αποτελούν στοιχείο της καθημερινής τροφής των Κινέζων από το 5.000 π.Χ.

Είναι τροφή φυτικής προέλευσης και προσφέρουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό. Παρασκευάζονται κυρίως από αλεύρι ρυζιού & σταριού, ενώ υπάρχουν κάποια είδη noodles που παρασκευάζονται από φασόλια.

Προστίθενται επίσης αυγά και άλλα δημητριακά, προκειμένου να δώσουν διαφορετικό χρώμα ή γεύση.

Περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου και είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά & ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο & βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


 

Sushi

Το σούσι είναι μια από τις πρώτες μορφές fast food στην ιστορία. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Το γεγονός ότι καταναλώνεται ωμό, σημαίνει ότι διατηρεί περισσότερο όλα αυτά τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία. 

Δεν περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά. Είναι επομένως κατάλληλο για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Τα φύκια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του σούσι παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ιώδιο. Παράλληλα, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών.

Το ξίδι ρυζιού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του σούσι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Η πάστα wasabi προέρχεται από τη ρίζα του Γιαπωνέζικου φυτού Wasabia japonica και συνιστά ένα είδος ραδικιού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η σόγια που χρησιμοποιείται ως σάλτσα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Έτσι, πέρα από την ιδιαίτερη γεύση που προσθέτει στα φαγητά, εφοδιάζει τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σκουμπρί, χέλι) είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, όπως ψευδάργυρος, και ω-3 λιπαρά οξέα.

Είδη σούσι:

Maki-roll: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο με ρύζι και φύκι.

Nigiri: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού, που σερβίρεται πάνω σε ρύζι.

Sashimi: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού.

Chirashi: Pύζι με ποικιλία λαχανικών και seashimi.

Wasabi: Γιαπωνέζικο είδος μουστάρδας με πράσινο χρώμα και με ιδιαίτερα έντονη καυτερή γεύση.

Ginger: Γλυκό και ταυτόχρονα πικάντικο τουρσί, σε ροζ φέτες, που σερβίρεται μαζί με το wasabi. Φρεσκάρει τη γεύση ανάμεσα από διαφορετικές γεύσεις sushi.

Nori: Bαθυπράσινο ξερό φύκι.

Copyright © 2017